Document de Voluntats anticipades, de què parlem?

Si algun dia patiu una malaltia incurable i discapacitant, com podeu assegurar-vos que les cures que rebreu seran les que realment voleu? La declaració de voluntats anticipades és un document en el qual podeu explicar per endavant quin tractament mèdic voleu rebre. El podeu redactar fins i tot quan no patiu cap malaltia.

Les voluntats anticipades són unes instruccions que una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, adreça al seu metge o metgessa responsable, per tal que les tingui en compte quan la persona es trobi en una situació en què les circumstàncies que concorrin no li permetin d’expressar personalment la seva voluntat.

Són una forma d’expressió de l’autonomia de les persones a l’hora de decidir en relació amb la seva pròpia salut, la qual cosa constitueix un dret avalat èticament i legalment.

L’objectiu del document de voluntat anticipades (DVA) és mantenir el respecte a les decisions personals dels pacients i augmentar la seguretat dels professionals a l’hora de respectar-les.

El suport dels professionals en l’elaboració del document de voluntats anticipades millora la pràctica clínica i reforça la relació assistencial.

Podeu trobar tota la informació, model, com redactar,… aquí.

Us deixem una reflexió feta pel nostre equip de bioètica:

Perquè quan deixi aquest món…m’agradaria que fos així…

En els temps que corren, dins del context legal i ètic de l’eutanàsia, ens plantegem qüestions que potser abans no ens haguéssim qüestionat, o si? I és que, a mesura que avança el temps o les circumstàncies, qui més o qui menys arribem a reflexionar sobre aspectes importants de la vida; com morir, o la forma de morir.

Lluitem per una vida digna i ara, perquè no , també per una mort digna. No obstant això, els nostres valors i qüestions morals poden arribar a ser molt divergents els uns dels altres. Estimar, viure i morir dignament poden tenir contextos molt diferents per a cadascú.

En aquest sentit, ens adonem de la importància d’informar i deixar registrat dins d’un marc legal les nostres últimes voluntats, la nostra definició de mort digne, perquè al cap i a la fi, viure dignament també és morir dignament.

El document de Voluntat Anticipades va sorgir com a eina per omplir aquest aspecte, per fer que les nostres voluntats siguin complertes i respectades. Malgrat l’existència d’aquest document, encara poques persones són conscients de la seva importància, el seu impacte dins la nostra pròpia existència i algunes no el coneixen o bé ni n’han sentit a parlar.

És el moment de fer-ne difusió, de fer-nos conscients que tan important és viure com morir dignament, que els nostres drets també consisteixen en respectar els nostres valors i que aquests ens acompanyin fins al final.

Però…

…què és exactament el document de Voluntats Anticipades? Com fer-ho? On el podem registrar?…

Davant de tots aquests dubtes, potser és hora de fer-ne difusió…

Dàmaris de Sousa

Grup de Bioètica CAP de Valls

Publicat al Vallenc el dia 29/10.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells, Cures pal·liatives. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s