Per què ens hem de vacunar contra la COVID-19?

Més de 250 grups científics i de recerca a escala internacional han desenvolupat coordinadament aquests darrers mesos la vacuna contra la COVID-19, un repte mundial que ha tingut una resposta sense precedents.

La vacuna té com a objectius generar anticossos per protegir-nos del virus i de la malaltia i arribar a la immunitat de grup. Quan una part de la població ja té aquests anticossos, el virus queda bloquejat i la propagació i els contagis disminueixen .

Els estudis realitzats fins a la data d’avui mostren que les vacunes contra la COVID-19, aprovades per les agències reguladores internacionals, són segures; s’han provat a tots els grups de la població confirmant la seva eficàcia.

Perquè és tant important que ens vacunem?

La vacunació és una acció personal amb una clara repercussió cap al nostre entorn més proper i cap a la societat.

Si ens vacunem, la velocitat de transmissió disminueix, així com els contagis i les morts.

Vacunar-nos és una responsabilitat col·lectiva, ja que ajudarà a crear immunitat de grup, disminuirà els efectes de la pandèmia i minimitzarà l’impacte del virus. És una responsabilitat que impacta directament a la salut i l’economia, tant la pròpia com la de la resta.

La majoria dels efectes secundaris són lleus i solen durar entre un dia i no més d’una setmana, especialment després de la segona dosi.

Inclouen molèsties al braç, cansament o mal de cap i cos.

En quin ordre es vacunarà la població?

La priorització de la vacunació de la població es basa en un marc ètic on prevalen principis com ara la igualtat, la dignitat de drets, les necessitats, l’equitat, la protecció a la discapacitat i a la persona menor d’edat, el benefici social i la reciprocitat. A més, s’han tingut en compte els principis d’ordre més procedimental, com ara la participació, la transparència i la rendició de comptes, en aquest ordre.

Amb aquestes prioritats, s’han establert uns primers grups poblacionals que rebran la vacuna.

  • Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones grans i amb discapacitat.
  • Personal sanitari de primera línia.
  • Altres grups sanitaris i sociosanitaris.
  • Persones amb alt grau de discapacitat que requereixen d’altres persones per desenvolupar la seva vida (persones amb gran dependència no institucionalitzades.


Encara no hi ha evidència -ja que no han estat inclosos en els estudis científics- i per tant, ara per ara, no es recomana la vacunació en:

  • Menors de 16 anys.
  • Dones embarassades.
  • Dones que estiguin alletant nadons.

Les vacunes estan contraindicades en:

  • Persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat de tipus anafilàctic a una dosi prèvia de vacuna contra la COVID-19 o a algun dels seus components.
  • Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus. Els equips mèdics han de valorar la situació segons les condicions de risc que presentin.

Més informació aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells, Medicina de família, Recomanacions, Salut, Salut comunitària, Seguretat dels pacients. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s