Què cal saber sobre els medicaments que s’utilitzen per prevenir la malària?

 malaria

Si esteu preparant un viatge a una zona amb risc de malària, com ara l’Àfrica subsahariana, la part central d’Amèrica del Sud o el Pacífic oriental, heu de prendre algunes mesures per evitar contraure la malària, tant abans de marxar com durant l’estada al país de destí.

La malària o paludisme és una malaltia tropical greu causada per un paràsit anomenat Plasmodium que es transmet a través de la picada d’un mosquit infectat (anòfels). Es caracteritza per la presència de calfreds, febre alta i anèmia (disminució de la concentració d’hemoglobina a la sang, una proteïna rica en ferro que transporta l’oxigen des dels pulmons a la resta del cos).

Abans de marxar de viatge, amb suficient antelació, cal que concerteu una visita als centres de vacunació internacional. El professional sanitari que us atendrà us prescriurà un tractament amb medicaments. Planifiqueu la visita amb temps perquè, en funció del medicament, pot ser necessari que el comenceu a prendre fins a tres setmanes abans de desplaçar-vos a la zona de risc. 

Quins medicaments puc utilitzar per prevenir la malària?

Hi ha diferents medicaments indicats per a la prevenció de la malària. Els més habituals són:

 • Mefloquina. S’acostuma a utilitzar en viatges o estades llargues. S’administra un cop per setmana. El tractament s’ha d’iniciar tres setmanes abans de viatjar a la zona de risc i ha de continuar durant l’estada i durant quatre setmanes després de tornar. No s’ha de fer servir en pacients amb malalties psiquiàtriques greus.
 • Atovaquona + proguanil. Es tracta d’una bona opció en viatges curts o d’última hora. S’administra diàriament. El tractament s’ha d’iniciar entre un i dos dies abans de viatjar i ha de continuar durant l’estada i durant set dies després de tornar. Està contraindicat en pacients amb malaltia renal greu.
 • Doxiciclina. Habitualment es recomana per a tractaments de llarga durada. És un antibiòtic d’administració diària. El tractament s’ha d’iniciar dos dies abans de viatjar i ha de continuar durant l’estada i durant quatre setmanes després de tornar. Està contraindicat en pacients amb al·lèrgia a les tetraciclines.
 • Cloroquina. Està indicat en viatges llargs a zones amb paràsits sense resistència a aquest medicament. S’administra setmanalment. El tractament s’ha d’iniciar una setmana abans de viatjar a la zona de risc i continuar-lo durant l’estada i durant quatre setmanes més després de tornar.
 • Per més informació de la medicació, podeu consultar-ho aquí.

Com decideix el professio

nal sanitari el medicament que m’ha de prescriure?

El professional de referència del centre de vacunació internacional fa una selecció d’un o altre medicament tenint en compte els factors següents:

 • La zona a la qual viatgeu (tipus de paràsit predominant, perfil de resistències, etc.).
 • La durada i el tipus de viatge que prepareu.
 • La vostra situació clínica (malalties prèvies, malalties actuals, al·lèrgies, etc.).
 • La vostra medicació habitual.
 • La vostra edat.
 • Els problemes que heu tingut si heu pres algun medicament d’aquest tipus amb anterioritat.

Puc prendre el mateix medicament que en un viatge anterior?

No, perquè pot ser inadequat actualment, encara que us desplaceu a la mateixa zona.  Sempre que tingueu previst viatjar a països de risc heu de concertar una visita amb antelació a un centre de vacunació internacional. Els professionals sanitaris que hi treballen estan al dia dels patrons de resistència dels paràsits de la malària de cada zona i, per tant,  de la medicació més adient.

A banda dels medicaments

, puc prendre alguna altra mesura per prevenir la malaltia?

Cal tenir en compte que cap tractament garanteix una protecció completa contra la malària. Per tant, evitar les picades de mosquit durant l’estada és tant o més important que prendre medicació preventiva:

 • Utilitzeu sempre repel·lents d’insectes i seguiu-ne les instruccions d’ús. La dietiloluamida (DEET) és l’insecticida que es considera més segur i efectiu.
 • A l’exterior, vestiu roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons per reduir al màxim les  àrees corporals exposades, sobretot a partir del capvespre.
 • Dormiu en habitacions amb mosquiteres a les finestres i portes, o sota mosquiteres de llit tractades amb insecticides.
 • Reviseu la presència de mosquits abans d’anar a dormir a les habitacions i utilitzeu insecticides.

Els mosquits que t

ransmeten la malària acostumen a volar des del capvespre fins a l’alba i, per això, durant els vespres i a les nits és quan hi ha més risc de picades i, per tant, de transmissió de la malaltia.

Per més informació sobre la Malaria:

Malària. Canal Salut. Generalitat de Catalunya (català).

Malaria. Centers for Disease Control and Prevention. US. Department of Health  & Human Services (anglès).

Paludisme Organització Mundial de la Salut (OMS)  (castellà).

 

Podeu consultar altres recomanacions per viatgers aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells, Medicina de família, Novetats, Recomanacions, Vacunes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s