Intolerància a la lactosa.

llet-1379822_960_720

La lactosa és el sucre principal de la llet de tots els mamífers ( incloent els humans). Està format per una molecula de glucosa i  una de galactosa. Per a poder ser digerit requerix l’existència d’un enzim, la lactasa, que trenca aquesta unió, i  que es troba nivell dels enteròcits de l’intestí prim.

Si la lactosa no pot ser absorbida a l’intestí prim per dèficit o abscència de lactasa, arriba de forma íntegre a nivell del cólon on les bactèries la fermenten i es produeixen gasos tipus H2 i metà i àcids orgànics que causen dolor abdominal, distensió i femtes líquides i àcides.

Cal diferenciar entre intolerància a la lactosa i l’al·lèrgia a les proteines de la llet. La intolerància afecta més a adults causant clínica digestiva, com flatulències i distensió, sent el tractament eliminar o reduir la ingesta de lactosa. En el cas de l’al·lèrgia, apareix durant la infància, a causa d’una reacció immunològica. S’associa a altres manifestacions de tipus cutani, respiratòri i inclús anafilaxi i el seu tractament inclou formules especials de substitució.

La intolerància a la lactosa pot ser de causa primària per dèficit congènit de lactasa (molt poc freqüent) o d’inici tardà a partir dels cins anys per descens de l’activitat de la lactasa. La causa més freqüent és secundària a malalties que lesionen la paret dels intestins com les gastroenteritis, paràdits, celiaquía,… que es recupera quan desapareix la lesió.

Els símptomes acostumen a aparèixer dels 30 minuts a les 2 hores de l’ingesta de productes làctics.

 • Dolor, inflor i distensió abdominal
 • Flatulències
 • Diarrea
 • Nàusees
 • Vòmits
 • Espasmes
 • Cansament, dolor a extremitats, problemes de pell, manca de concentració, nerviosisme i trastorns de la son.

Es molt recomanable que es realitzi el diagnòstic mitjançant una prova diagnòstica i no restringint la seva ingesta,  ja que pot coexistir amb altres intoleràncies alimentàries. El test més utilitzat és el test d’hidrògen espirat, que mesura la quantitat d’higrogen que espirem després de la presa de lactosa diluida amb aigua.

El tractament consiteix en eliminar la ingesta de lactosa. Cal evitar la llet i els seus derivats ( formatge, iogurts, nata, mantega) i altres aliments que poden contenir lactosa com els pans, galetes, embotits,  salses, conserves i fins i tot cerveses. També alguns fàrmacs poden contenir lactosa.

En molts casos es toleren petites quantitats de llet, iogurts i formatges ja que es tracta de làctics fermentats.

En casos amb nivells baixos de tolerància poden afegir a les ingestes preparats farmacològics de lactasa.

Una dieta sense llet i derivats pot provocar un dèficit de calci que cal evitar amb el consum d’altres aliments que també contenen aquest mineral, com:

 • Hortalisses de fulles verdes
 • Fruits secs
 • Llegums
 • Llet de soja
 • Tofu
 • Alguns tipus de peix, com sardines, i també musclos o escopinyes
 • Aliments rics amb Vitamina D, com ous, fetge, salmó i tonyina. Cal recordar que la vitamina D s’obté bàsicament a partir d’una exposició prudent als raigs solars.

 

Semàfor alimentari- Associació d’Intolerants a la Lactosa Espanya (ADILAC)

Medicaments i farmàcia

Canal Salut

FAROS

Hospital de nens de Barcelona

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells, Nutrició, Pediatria i puericultura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Intolerància a la lactosa.

 1. Retroenllaç: Intolerància a la lactosa | EAP Sant Quirze de Besora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s