I Jornada d´al·lèrgia a aliments amb la participació dels pacients

La secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, conjuntament amb l’Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries Immunitas Vera, ha organitzat la I Jornada d’al·lèrgia a aliments per a pacients i famílies, que tindrà lloc el proper dissabte 3 d’octubre, de 10:30h a 12:45h, a l’Àrea Docent (4a planta) del centre hospitalari. La Dra. Vanessa Gázquez i el Sr. Fernando Jaime Soler han coordinat una jornada que va adreçada a pacients, familiars, educadors i professionals relacionats amb persones afectades per al·lèrgies a aliments, i que pretén compartir les experiències de pacients i explicar les expectatives dels nous tractaments.

L’al·lèrgia a aliments s’ha duplicat al nostre país en poc més d’un decenni passant d’una prevalença del 3,6% al 1992 al 7,4% al 2005. Tot i que l’al·lèrgia a aliments es pot presentar a qualsevol edat, és més freqüent en els infants; a Europa, per exemple, afecta de l’1 al 3% de la població adulta i del 4 al 6% de la infantil. En persones atòpiques (amb predisposició genètica a patir al·lèrgies), aquests percentatges poden arribar al 10%. Els infants que pateixen afeccions com l’asma o la dermatitis atòpica tenen més probabilitats de desenvolupar reaccions al·lèrgiques alimentàries.

En la nostra àrea geogràfica, els aliments que produeixen al·lèrgia amb més freqüència en nens són la llet, l’ou i el peix, seguits dels llegums i dels fruits secs. En adults, els aliments majoritàriament implicats són les fruites i els fruits secs, seguits pel peix, el marisc i els cereals. Els símptomes i gravetat de les reaccions al·lèrgiques a aliments varien des de molèsties lleus o moderades, a reaccions potencialment mortals com l’anafilaxi, que pot comprometre la vida del pacient de manera immediata.

Tractament de l’al·lèrgia a aliments

La única manera d’evitar una reacció al·lèrgica és no ingerir l’aliment o aliments responsables. Aquesta mesura comporta una vigilància continua de tot allò que es menja, una revisió constant de l’etiquetatge i un control estricte a la cuina per evitar contaminacions. A més, és vital l’entrenament de pacients i/o persones responsables (en el cas de nens) per reconèixer els símptomes de les reaccions al·lèrgiques i el seu tractament.  En aquest sentit, l’educació del pacient i la seva família o cuidadors és un dels objectius principals d’Immunitas Vera, l’associació catalana d’al·lèrgies alimentàries que desenvolupa també tasques de divulgació i sensibilització sobre l’al·lèrgia alimentària.

Nous tractaments: Inducció de Tolerància Oral a Aliments

Evitar l’aliment no és curatiu. Només en alguns casos l’individu adquireix la tolerància a l’aliment de forma natural. En els darrers anys s’estan buscant alternatives. Un d’aquests tractaments és la Inducció de Tolerància Oral amb Aliments, també anomenada Dessensibilització a Aliments o Immunoteràpia Oral amb Aliments. Aquest tractament consisteix en administrar l’aliment en quantitats progressivament creixents fins a assolir la dosi de consum habitual o la dosi màxima tolerada.

Tant en la fase d’inici (pujada de dosi), com en la de manteniment, l’aliment s’ha d’ingerir de forma regular a diari. És un tractament que requereix d’una estreta col·laboració metge-pacient i metge-família (en cas dels nens), donat que solen aparèixer reaccions adverses, i situacions que obliguen a modificar i personalitzar la pauta. L’èxit d’aquest tractament suposa un evident benefici pel pacient que afecta en tres àmbits principals:

  1. Disminució substancial del risc permanent de reaccions adverses per ingesta accidental.
  2. Normalització dietètica del pacient.
  3. Normalització sociofamiliar dels hàbits dietètics de tot l’entorn del pacient i millora de la qualitat de vida.

El tractament a l’Hospital Joan XXIII

L’any 2010 es va iniciar aquest tractament a l’Hospital Joan XXIII amb un reduït grup de pacients (5), i per a dos aliments: la llet i l’ou. El protocol inicial s’ha hagut de modificar fins arribar a les pautes actuals, adaptant-lo en funció de la resposta dels pacients. És realment a partir de l’any 2012 que es realitza de forma habitual als pacients atesos a la secció d’Al·lergologia del centre sanitari de Tarragona.

Actualment s’han beneficiat d’aquesta teràpia 48 pacients, dels quals 40 han finalitzat la teràpia amb èxit i 6 estan en curs. L’atenció personalitzada és un factor vital per garantir l’èxit del tractament. Els pacients disposen d’un número de telèfon mòbil amb atenció continuada que utilitzen habitualment per a tots els dubtes o problemes que apareixen al domicili. L’Hospital Joan XXIII és l’únic de la província que desenvolupa aquest tractament, sent referència en aquest protocol.

Veure el PROGRAMA de la jornada.

Al·lèrgies alimentàries

Aquesta entrada s'ha publicat en Jornades, Medicina de família, Pediatria i puericultura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s