Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Alt Camp i Conca de Barberà

El càncer colorectal és el càncer més freqüent en la població si es consideren els dos sexes. És el segon tumor més freqüent en les dones, després del de mama, i el tercer en els homes, després dels de pròstata i pulmó. La seva freqüència augmenta amb l’edat i la majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys.

A qui va dirigit?.

La detecció precoç del càncer colorectal té per objectiu detectar el càncer  en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius.

El programa va dirigit a tota la població que es considera de risc mitjà i això vol dir:

Homes i dones de 50 a 69 anys que no tinguin antecedents personals ni familiars de càncer de còlon i recte ni altres malalties de còlon que impliquin un risc més elevat de patir còlon i recte. Les persones amb un risc superior a la població general d’aquest grup d’edat haurien de rebre un seguiment específic adequat al seu nivell de risc.També queden excloses del programes aquelles persones que pateixen una malaltia terminal o invalidesa d’un grau que impedeixi la realització de la prova de confirmació.

En què consisteix?

El programa consisteix en fer-se una prova senzilla d’anàlisi de femta. Les lesions del còlon sagnen esporàdicament i podem detectar presència d’indicis d’aquest sagnat en femta encara que no es vegi a simple vista. A continuació li expliquem tot el procés:

 • 1. Realització de la prova de cribatge: Quan s’activa una zona, enviem cartes personalitzades a totes les persones de 50 a 69 anys amb adreça postal inclosa en aquesta àrea. Quan rebi la carta d’invitació on s’explica què ha de fer, si vol participar haurà de dirigir-se al centre de salut indicat durant l’horari establert per poder recollir el material per realitzar la prova.
  Un cop realitzada la prova haurà de retornar-la al mateix centre. Els resultats de la prova li seran comunicats per carta o bé per telèfon abans d’un mes d’haver retornat la prova al seu CAP.
  Important!!! Cal que al CAP revisi l’adreça i telèfon que consta en la seva targeta sanitària, sinó pot ser que no el puguem localitzar!
  Abans d’anar al centre de salut a fer-se la prova, si vostè o algú de la família ha patit o pateix un càncer de còlon o altres malalties de l’intestí, si us plau, posi’s en contacte amb nosaltres:

 • Coordinació i atenció telefònica directa del programa:
  Horari: de dilluns a dijous de 9:00 a 16:30 i divendres de 9:00 a 13:00
  Telèfon: 977.32.67.00
  Mail: programaprevenciocolon@funca.cat
 • 2. Resultat de la prova:
  • 2.1. Si el seu resultat està dins la normalitat (absència o presència menyspreable de sang en femta), el tornarem a convidar passats 2 anys sempre i quan encara estigui dins el grup d’edat de població diana. En aquest cas és molt poc probable que vostè tingui un càncer de còlon, tot i així, si té molèsties ha de consultar el seu metge/ssa de capçalera. Aquí finalitza la participació de més del 90% de les persones que participen en el programa.
  • 2.2. Aquí finalitza la participació de més del 90% de les persones que participen en el programa. Aquelles persones amb resultat positiu (al voltant del 6% dels participants) segueixen el següent circuit per a l’estudi:
   • 2.2.1. Visita Consulta de Cribatge:
    Si es seu resultat és positiu (indicis de sang en femta) li donarem una cita per acudir a la visita de la infermera de cribratge que valorarà la indicació de realitzar-li una colonoscòpia per poder estudiar l’origen dels indicis de sang detectats. En aquest cas, el més probable és que tingui una lesió benigna (pòlip) i en pocs casos la sang s’explica per la presència d’un càncer. Si vostè té alguna malaltia, al·lègia o pren algun medicament és molt important que informi a la infermera de la consulta de cribratge.
   • 2.2.2. Preparació Catàrtica de Còlon:
    Si després de la consulta de cribratge es considera indicada la realització de la colonoscòpia, ha de sotmetre’s a una preparació amb l’objectiu de que el seu budell estigui net el dia de l’exploració, sinó no es podrà visualitzar correctament la presència/absència de lesions. La preparació consisteix en prendre uns preparats i realitzar una dieta concreta els dies abans de la colonoscòpia. A la consulta de cribratge serà informat de tot el procés amb claredat i exactitud.
   • 2.2.3. Realització de Colonoscòpia:
    Es recomana fer colonoscòpia només a aquelles persones que han participat i en el resultat de la prova de cribratge s’ha evidenciat indicis de sang en la femta. La colonoscòpia és la prova d’elecció perquè és molt sensible per a la detecció de lesions colòniques i possibilita l’exèresi de lesions trobades en l’examen, per tant és un procediment diagnòstic i terapèutic. Es durà a terme a les unitats d’endoscòpia dels centres hospitalaris que formen part del programa, sense necessitat d’ingrés hospitalari. Les complicacions associades a la sedo-analgèsia o anestèsia, a la pròpia colonoscòpia o a l’extirpació dels pòlips són poc freqüents.
   • 2.2.4. Resultat de la colonoscòpia:
    Si la colonoscòpia és normal, l’informaran que no és recomanable tornar a participar fins després de 10 anys moment en el que li tornarem a enviar la carta si encara té entre 50-69 anys. Si es detecta un pòlip o altres lesions benignes que se li han sigut extretes durant la colonoscòpia, el seguiment ve determinat pel nombre, tamany i característiques de les lesions i la infermera de cribratge el derivarà pel als controls corresponents.
    Si es detecta un càncer en fases inicials hi ha més probabilitat de curació. El més ràpid possible rebrà el tractament adequat.

(Més informació: La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA))

El Pius Hospital de Valls s’encarregarà de realitzar les colonoscòpies de les anàlisis positives de la prova de detecció precoç. Els objectius principals del Programa són reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte, que és d’unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona, així com disminuir la incidència de la malaltia, que actualment és de més de 700 nous casos cada any.

La prova utilitzada és el test immunològic de sang oculta en femta, que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surti positiu, es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en el cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una probabilitat alta de curació. Cal saber que en la majoria de casos en què el te

st de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi ha altres causes del sagnat amb la femta. (Nota de premsa GENCAT)

Què és una colonoscòpia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells, Medicina de família, Proves diagnòstiques, Salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s