Proves diagnòstiques: l’espirometria

Una prova diagnòstica és una exploració complementària sol·licitada per un facultatiu de qualsevol nivell assistencial amb l’objectiu d’ajudar a definir el diagnòstic o per instaurar un tractament, i requereixen l’assignació d’una cita diferent a la de la consulta.

Que és l’espirometria

És una tècnica indolora que mesura els fluxos i els volums respiratoris (litres per segon, volum total i volum en una fracció de temps), útil per al seguiment de patologies respiratòries com ara l’asma, la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i altres malalties respiratòries. 

Com es fa?

L¡espirometria és totalment indolora i les úniques molèsties que poden aparèixer són: tos, picor de gola o un petit mareig que dura uns segons.

Durant la prova la persona està asseguda i relaxada. La prova consisteix a mesurar l’aire des d’una inspiració màxima fins a una espiració profunda, amb això es pot saber la capacitat total del pulmó i la velocitat amb què es buida.

Un cop que us assegueu davant de l’espiròmetre, us posaran unes pinces nasals per a evitar que hi hagi fuita d’aire durant l’espiració i us demanaran que agafeu tot l’aire que pugueu, després haureu de col·locar el filtre dins de la boca i, amb els llavis ben tancats, expulseu tot l’aire de cop, tan ràpid com pugueu i fins a quedar-se sense aire.

Recomanacions pel dia de la prova

  • És recomanable portar roba còmoda i que hagi passat almenys una hora des de l’últim àpat.
  • No prendre inhaladors 12 hores abans.
  • No fumar durant les 6 hores prèvies a la prova.
  • No beure cafè ni begudes amb cafeïna o teïna (te, begudes tipus cola), ja que poden alterar els resultats.

Contraindicaions

En cas que hàgiu tingut qualsevol intervenció quirúrgica: abdominal, ocular, d’oïda recentment o si heu patit fa poc temps angina inestable de pit, pneumotòrax, infart de miocardi, ho heu de dir abans de començar la prova.

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de família, Proves diagnòstiques i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s