Estalviem energia: ordinadors

Animació del mapa mundial de la temperatura mitjana mensual de l'aire de la superficie Fotografia

Temperatura mitja mensual de l’aire de la superficie Fotografia

A l’informe de la NASA sobre la desaparició de glaceres a l’Antàrtida, s’evidencia que s’ha creuat el punt de no retorn respecte al canvi climàtic. Potser sembli molt lluny aquest problema, tant per la distància del continent blanc com per la data imprecisa que es preveu pot produir-se el desglaç de tot el gel, però l’elevació del nivell del mar implicaria la desaparició de gran part del litoral de molts països amb la conseqüent catàstrofe mediambiental i humanitària.

És per aquesta raó que avui iniciem una serie d’entrades amb petits consells, amb els quals, es poden aconseguir grans coses. En aquestes entrades tractarem diversos mètodes per a estalviar energia, ja sigui de forma directa (electrodomèstics, ordinadors, etc.) o de forma indirecta, com és el cas de l’aigua.

Els ordinadors

Els ordinadors necessiten energia elèctrica per a funcionar, però no tots els tipus i models presenten les mateixes necessitats. Un ordinador portàtil consumeix entre 60 i 100 Watts, mentre que un ordinador de sobretaula pot consumir fins a 250 Watts.

D’altra banda, les pantalles són un altre element clau on el consum energètic és molt elevat. De nou, no totes les pantalles consumeixen la mateixa quantitat d’energia. Les pantalles planes o de plasma, que són les més actuals, requereixen entre 30 i 40 Watts, mentre que les de tub de raigs catòdics poden arribar a consumir més de 100 Watts.

La diferència de consum entre una targeta gràfica bidimensional i una 3D és d’entre 50 i 100 Watts.

Si compreu un ordinador, us heu de plantejar quines serà l’ús que’l donareu: jocs, multimèdia, professional, domèstic, i adquirir un ordinador adient per a les vostres necessitats.

Si feu un ús domèstic, com potser veure fotografies, escoltar música, navegar per internet, revisar correu electrònic, amb una tablet en tindríem més que suficient, estalviant-nos la despesa energètica, ja que una tablet necessita menys energia que un ordinador.

Consells:

-Apagar el monitor de l’ordinador manualment quan no s’hagi d’utilitzar durant una estona o al finalitzar la feina. No deixiar mai la pantalla en stand-by!

– Configurar adequadament la brillantor del teu monitor, tenint en compte que a major brillantor, més consum energètic.

– Els salvapantalles que tenen animacions no estalvien energia, i fins i tot poden arribar a augmentar el consum. Per tant, utilitzar l’opció de protector de pantalla totalment negre (Black Screen o Buit).

– Activar les opcions d’estalvi d’energia que ofereixen els ordinadors quan estan en repòs, com l’opció d’apagar el monitor, apagar els discs durs, passar a inactivitat o hibernar després d’un cert temps sense fer-ne ús (es recomana entre 5 i 20 minuts).

– En el cas dels ordinadors portàtils, també es pot aconseguir un estalvi d’energia gràcies a la configuració dels plans o esquemes d’energia que permeten especificar l’ús d’energia i el rendiment del sistema que es vol obtenir.

– En cas d’estar durant un llarg període sense utilitzar l’ordinador i que aquest no estigui realitzant cap tasca és recomanable apagar-lo totalment.

-Desconectar els dispositius sense fils (Wifi, Bluetooth) si no s’utilitzen.

-Utilitzar sistemes operatius que no requereixen grans recursos per part de l’ordinador. N’hi ha distribucions de GNU/Linux que funcionen perfectament amb pocs requeriments inclús amb ordinadors vells.

– Si heu de comprar un nou ordinador o monitor, comproveu que tingui una certificació d’eficiència energètica, com per exemple l’etiqueta Energy Star.

Web del  Canvi Climàtic

Informe sobre al canvi climàtic a Catalunya

Efectes i vulnerabilitat del canvi climàtic a Europa i l’àrea mediterrània

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Estalviem energia, Medi ambient i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s