Què és el Xarampió?

Morbillo

Cèl·lules infectades pel virus del xarampió

Segons información de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en data del 17 de març del 2014 s’han confirmat a Catalunya 61 casos de xarampió. El possible vincle entre els casos inicials es situa a Barcelona ciutat tot i que posteriorment han anat apareixent casos en altres localitzacions de la província. Vint casos han requerit ingrés hospitalari (taxa hospitalització: 32,8%), tots ells no vacunats.

El grup d’edat més afectat ha estat entre els majors de 25 anys : 68,8 % (42) casos entre 25-50 anys; <12m =3 casos (4,9%); 1-4 anys =2 casos (3,3%); 5-14 anys =1 cas (1,6%) i 15-24 anys= 13 casos (21,3%).

Un 36,1% dels casos s’ha donat en personal sanitari

Què és el xarampió?

Morbillivirus_measles_infection

Erupció del xarampió

És una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell (exantema), que pot cobrir tot el cos. Comença amb símptomes de refredat (ulls envermellits, secreció de nas o tos) i febre superior als 38ºC, amb afectació de l’estat general. Passats tres dies, apareix una erupció vermellosa característica, molt poc prominent, envellutada al tacte, que s’inicia en el cap (darrere de les orelles), i es va estenent a la resta del cos, sense afectar els palmells de les mans ni la planta dels peus.

És molt contagiosa i s’incuba a nivell de la faringe i vies respiratòries. Es transmet a través de les gotetes de secrecions respiratories.

El període d’incubació pot variar entre 7 i 21 dies, però generalment és de 14 dies des de l’exposició fins que apareix l’exantema (aproximadament 10 dies fins que apareix la febre). Els pacients contagien des de uns 4 dies abans de l’inici de l’exantema, fins a 4 dies després de l’aparició del mateix.

Dura, com a terme mitjà, entre set i deu dies. La malaltia és més greu en infants molt petits i en adults. Poden presentar-se complicacions del xarampió a conseqüència de replicació vírica o superinfecció bacteriana, que inclouen otitis, pneumònia i encefalitis (aquesta pot presentar-se en una de cada 1000 persones i en  una de cada mil casos pot ser mortal).

Com es diagnostica?

S’identifica amb seguretat per observació de les taques de Koplik a la mucosa bucal, que apareixen a la boca cap al tercer dia després dels primers símptomes. Apareixen com uns grans de sal rodejats per una aurèola rosada, lleugerament inflamada. Malgrat això, el diagnòstic es fa mitjançant confirmació per anàlisi de sang, frotis faringi i/o orina.

Measles_enanthema

Taques de Koplik

Si se sospita que es tracta d’aquesta malaltia, cal consultar el metge o la metgessa ja que són ells qui n’han de fer el diagnòstic, prescriure’n el tractament i comunicar-ho de manera ràpida als serveis de salut pública corresponents. Si apareix un cas de xarampió en una llar d’infants o en una escola, els serveis de salut pública duran a terme les actuacions adients per tal d’evitar la difusió de la malaltia.

Quin tractament té?

Contra el virus no hi ha tractament específic: el metge o la metgessa recepta antitèrmics tipus paracetamol si hi ha febre, calamina per a la picor i xarop per a la tos. És convenient beure abundants líquids durant el període febril. Un cop desapareguda l’erupció, si no apareixen complicacions, el restabliment és ràpid. En el cas de sobreinfecció bacteriana el metge o la metgessa prescriu el tractament antibiòtic més adient

Com  es pot prevenir?

El xarampió és una malaltia que dona immunitat de per vida, per tant un cop patit no es repeteix la infecció,  però totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades són susceptibles de patir-la.

Vaccination protection influenzaGràcies a la vacunació, des de l’any 2000 el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, tot i que de vegades es poden presentar casos en persones que venen d’altres països o en viatgers que retornen de països on el xarampió és una malaltia epidèmica. Quan això succeeix pot ser que hi hagi contagis a persones no vacunades produint-se brots en general amb un nombre limitat de persones afectades.

Per tal de protegir els nostres nens/nenes , a nosaltres mateixos i a la comunitat és important estar vacunat en front del xarampió. Encara que sembli que la probabilitat de emmalaltir sigui petita, la malaltia encara existeix i per tant el virus pot infectar qualsevol persona no protegida.

Actualment, a Catalunya es vacuna contra el xarampió mitjançant la vacuna triple vírica (contra el xarampió, les galteres i la rubèola), als dotze mesos i als quatre anys. La vacunació és la mesura fonamental en la prevenció del xarampió. L’administració d’aquesta vacuna té interès tant individual com comunitari, per tal d’eliminar la malaltia de la comunitat.

També, des dels centres d’atenció primària, i d’acord amb criteris clínics, els metges de família recomanen l’administració de la vacuna triple vírica a determinades persones adultes, nascudes després de l’any 1966 que no hagin estat vacunades del xarampió i que no tinguin constància d’haver patit la malaltia.
Les persones nascudes abans de l’any 1966 es considera que han passat la malaltia en algun moment de la seva infància o adolescència ja que han viscut diversos anys epidèmics I per tant, estan protegits en front de la infecció. Es considera que els lactants estan protegits fins als 6 mesos d’edat pels nticossos materns, tant els infants de dones vacunades com els de dones que han patit la malaltia.

El risc de patir alguna reacció després de vacunar-se és molt baix i en cap cas greu. No obstant això entre un 5-10% de les persones vacunades poden presentar febre i una lleu erupció a la pell i les contraindicacions són les generals de les vacunes vives atenuades: malaltia febril moderada o greu, embaràs, al·lèrgia als components de la vacuna, alteracions immunitàries, administració recent d’immunoglobulines o transfusions sanguínies.

 Fotrografies

Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.

Pla d’Eliminació del Xarampió a Catalunya

Canal Salut

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de família, Pediatria i puericultura, Salut comunitària i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Què és el Xarampió?

  1. Retroenllaç: XARAMPIÓ. Què és i què hem de fer? | CAP Guineueta

  2. Johng803 ha dit:

    whoah this weblog is wonderful i really like studying your posts. Keep up the great paintings! You already know, lots of individuals are searching around for this information, you can help them greatly. eeddgaedefge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s