Em pica el cap

474497_944241045_piojo-del-pelo_H201801_LEls polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones, on troba un ambient càlid i humit, alimentant-se de la seva sang. Són de color grisenc, sense ales, fan uns dos mil·límetres de longitud i sobreviuen fins a trenta dies en una persona.

Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, gairebé com una escama de caspa i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.

Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament: cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L’ou s’incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva. Les llémenes s’adhereixen fortament a la base del cabell. Aquests polls no transmeten malalties i no són en si mateixos cap risc per la salut pública.

Es desplacen ràpidament. No salten ni volen. Passen d’un cap a l’altre per contacte dels cabells. El contacte proper o l’ús compartit d’efectes personals, com ara barrets, tovalloles, pinces de cabell o raspalls, implica un risc de parasitosi. El poll afecta igual als cabells sans i nets.

La parasitosi més freqüent i habitual en el medi escolar (pediculosi) està causada pel poll del cap (Pediculus capitis). El símptoma principal és la picor del cuir cabellut per la irritació que la saliva que l’insecte causa a la petita ferida de la picada. La irritació pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes.

També hi ha polls del cos i polls púbics. A diferència dels polls del cos, els del cap mai no porten ni disseminen malalties, només viuen al cabell i ocasionalment en celles i les pestanyes. Els polls del cos també s’alimenten de sang humana, però viuen als plecs i costures de la roba. Són més grans que altres tipus de polls i es relacionen amb una mala higiene o convivència en condicions d’amuntegament. Els polls púbics infecten l’àrea vellosa de la regió púbica o el borrissol axil·lar. La infestació es dóna sobretot en adolescents i generalment es transmeten durant l’activitat sexual, però també per contacte físic amb objectes contaminats com ara la roba de llit o d’ús personal.

Per veure els polls del cap, és necessari observar els cabells amb deteniment. És possible veure’ls directament, però és millor utilitzar una lupa i efectuar l’exploració amb bona il·luminació. S’han d’apartar els cabells cap a baix, en seccions molt petites fins al cuir cabellut, buscant tant els polls que es mouen com els ous. Es recomana revisar-los uns dos cops per setmana, preferentment darrere les orelles i al clatell.  De vegades les llémenes es confonen amb la caspa i les escames seborreiques, però ambdues formacions no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment. A més, la caspa no té la brillantor nacrada de les llémenes

El tractament es recomana fins i tot si només es troba una llémena. Es basa a aplicar, al més aviat possible, un preparat insecticida (millor locions o cremes que no pas xampús). Els que contenen permetrina a l’1% generalment funcionen bé i es poden comprar sense necessitat de recepta mèdica. Cal seguir estrictament les instruccions perquè s’haurà de repetir el tractament més d’una vegada per tal de matar els polls nous que han sortit dels ous. Per eliminar les llémenes es poden esbandir els cabells amb una barreja d’aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines, tot i que és millor treure-les amb els dits. Aquesta barreja no elimina totes les llémenes i en resta viu un percentatge gens menyspreable.

És important que, a les escoles, tots els alumnes parasitats siguin tractats simultàniament, perquè es poden produir contagis entre els nens afectats encara no tractats i els ja tractats. Els no parasitats no s’han de tractar. Els familiars afectats s’han de tractar simultàniament, ja que sinó podrien contagiar els nens sans i, d’aquesta manera, disseminar els polls a l’escola. És recomanable que els alumnes afectats no assisteixin a l’escola fins que no hagin acabat el tractament i hagin eliminat totes les llémenes. Durant la setmana posterior a l’inici del tractament, cada dia s’han de revisar els cabells i treure les llémenes que puguin quedar. En cas contrari, el tractament no haurà estat efectiu.

Els polls viuen exclusivament en les persones. Són innecessàries certes mesures com netejar mobles o locals i, per tant, no s’ha de tancar l’escola on s’hagin produït casos.

Cal visitar el metge o la metgessa si els símptomes continuen després del tractament genèric o si es hi ha àrees de la pell envermellides o sensibles, cosa que podria significar una infecció.

Les mesures preventives consisteixen en el raspallat i pentinat acurats dels cabells, dos o tres cops al dia. Només s’han d’utilitzar les pintes, els raspalls, les gorres i altres objectes propis que s’han de netejar de forma adequada, especialment en casos de parasitosi (els raspalls i les pintes s’han rentar amb el mateix preparat antiparasitari i els articles de roba amb aigua molt calenta). Com a mesura higiènica general, s’haurà de rentar el cap amb aigua i sabó dos o tres cops per setmana, com a mínim. L’ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.

Si alguna persona descobreix que té polls, és necessari que ho comuniqui al seu entorn perquè comprovin si també en tenen i extremin les mesures preventives

Aquesta entrada s'ha publicat en Dermatologia, Medicina de família, Pediatria i puericultura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Em pica el cap

  1. Molt bona entrada de nou, un cop més amb el vostre permís la reproduirem al nostre blog

  2. Retroenllaç: Polls | Blog ICS CatCentral

  3. Retroenllaç: Comencem un nou curs escolar | CAP Valls Urbà

  4. Retroenllaç: La tornada a l’escola | CAP Valls Urbà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s