Accidents en la infància

Cada any, encara hi ha a Catalunya molts nens i nenes que pateixen accidents que els produeixen lesions de diversa gravetat. Per prevenir-los, és important que les famílies i les persones adultes que tenen cura dels nens coneguin els principals riscos i adoptin algunes mesures de seguretat infantil.

A partir del primer any de vida, les lesions són la primera causa de mortalitat infantil. S’estima que, per cada infant que mor com a conseqüència d’una lesió a Catalunya, n’hi ha 64 que han d’ingressar a un hospital i uns 3.500 que necessiten atenció sanitària per aquesta causa.

Sin nombreConsell a les famílies amb infants de menys de dotze mesos

 • Quan l’infant viatgi en automòbil utilitzeu sempre un dispositiu de retenció apropiat a l’edat i el pes de l’infant i les característiques del vehicle. Mai als braços.
 • És aconsellable que els infants viatgin asseguts en sentit contrari a la marxa del vehicle almenys fins que no tinguin dotze mesos i un pes superior a 10 kg, i que viatgin en els seients posteriors del vehicle, ja que el risc de lesions en cas de col·lisió és menor. En qualsevol cas, els infants no han de viatjar mai en el seient del davant si no s’ha desactivat el coixí de seguretat (airbag).
 • No deixeu mai el nadó sense vigilància al damunt de canviadors, llits, sofàs o cadires. Quan no hi hagi un adult subjectant el nadó, l’infant ha d’estar en un lloc segur, com el bressol.
 • Els nadons de 0-3 mesos es troben en una situació totalment passiva cal evitar la caiguda d’objectes pesants a sobre seu i vigilar que no s’ofeguin amb la roba o amb el coixí.
 • Abans que l’infant comenci a anar de quatre grapes, preveniu caigudes per escales i finestres instal·lant tanques apropiades, protegiu els endolls i eviteu que pengin estovalles o cordes que pugin fer caure objectes al damunt de l’infant en cas que les estiri.
 • No transporteu aliments o begudes calentes al mateix temps que sosteniu l’infant als braços. Reguleu la temperatura de l’aigua calenta domèstica i assegureu-vos que l’aigua del bany no superi els 37 ºC.
 • No deixeu mai al seu abast objectes petits ni li doneu trossos petits i durs d’aliments com pastanagues i pomes crues, raïm o crispetes. S’ho fica tot a la boca, cal evitar les joguines desmuntables, les peces petites i altres objectes o substàncies que es pugui empassar.Tampoc deixeu a l’abast de l’infant bosses o embolcalls de plàstic, globus o altres objectes que podrien asfixiar-lo.
 • N’hi ha prou amb 5 cm d’aigua perquè un infant pugui ofegar-se. No deixeu mai l’infant sol dintre o a prop d’una banyera, una piscina o un altre recipient amb aigua.
 • Mantingueu els medicaments, els productes de neteja i altres productes tòxics lluny del seu abast.

Consell a les famílies amb infants d’un any a quatre002

Desenvolupa el moviment, la curiositat i els hàbits

 • Quan el pes de l’infant superi els 9 kg, pot ser necessari canviar el dispositiu de retenció infantil utilitzat en els desplaçaments amb automòbil: els cabassos i els portabebès del Grup 0 només es poden utilitzar amb infants de fins a 10 kg i els del grup 0+, de fins a 13 kg; a partir d’aquest moment, hauran d’utilitzar-se cadiretes del Grup I (de 9 a 18 kg). Encara que la majoria dels dispositius del grup 0+ indiquen que els infants de més de 9 kg o un any d’edat poden viatjar asseguts en el sentit del desplaçament de l’automòbil, la posició contrària a la marxa és la més segura i es pot continuar mentre aquesta posició no ocasioni una excessiva incomoditat.
 • No transporteu líquids o aliments calents mentre sosteniu l’infant, ni deixeu tasses, plats o pots calents prop del marge de la taula o d’altres mobles.
 • Eviteu que vagi de quatre grapes al voltant de fonts de calor, com ara cuines, forns, estufes o calefactors.
 • Mentre els adults estigueu cuinant, menjant o realitzant una altra activitat que no permeti la vigilància de l’infant, deixeu-lo en un lloc segur com el parc infantil, la trona o el bressol.
 • Mantingueu els medicaments, els productes de neteja i altres productes tòxics en el seu envàs original i lluny de l’abast dels infants.
 • És aconsellable que els infants que vagin amb bicicleta o tricicle els utilitzin sempre en parcs o àrees de joc infantils tancades i separades de la via pública. Al carrer, se l’ha d’agafar de la mà i cal vigilar-lo constantment
 • Manteniu tancada qualsevol àrea perillosa instal·lant tanques apropiades a les escales o dispositius de seguretat a les finestres. Per evitar els ofegaments, cal protegir els accessos a les piscines i similars, i usar flotadors segurs.
 • Manteniu els infants en un lloc segur quan s’està cuinant. Les paelles, olles i pots, així com la superfície calenta dels fogons, la planxa, el forn o els radiadors poden provocar-los cremades.
 • Disposeu d’aixetes que regulin la temperatura de l’aigua del bany perquè no sobrepassi els 38 ºC, o reguleu l’escalfador per tal que l’aigua calenta no sobrepassi els 45 ºC.

Sin nombre1Consell a les famílies amb infants de cinc a nou anys

Augmenta la seva autonomia

 • Fins que no tinguin una alçada suficient (almenys 135 cm), els infants han de continuar utilitzant dispositius de retenció apropiats en tots els desplaçaments amb automòbil.
 • Si l’infant va amb bicicleta, és convenient que utilitzi sempre un casc apropiat i que no circuli per la via pública, especialment per espais utilitzats pels vehicles a motor.
 • Ensenyeu l’infant a caminar sempre per la vorera, aturar-se als passos de vianants i travessar-los acompanyats d’una persona més gran.
 • És aconsellable que els infants aprenguin a nedar, però no els deixeu fer-ho sense la vigilància d’un adult. Tampoc els permeteu nedar quan hi hagi mala mar o en llocs on hi hagi corrents ràpids.
 • La pràctica d’alguns jocs i esports (com el patinatge, l’esquí o alguns esports d’aventura) fa necessària la utilització dels equipaments de protecció necessaris (casc, guants, protectors per als genolls o altres parts vulnerables).

Consell a les famílies amb infants de deu a catorze anys

10-14 anys
Etapa de gran desenvolupament físic i psicològicSin nombre2

 • Superviseu-los quan manipulin elements elèctrics o de foc, per evitar cremades. Cal que conegui els riscs del foc i l’electricitat i la manera d’evitar-los (plans d’avacuació).
 • A les revetlles, i en altres ocasions similars, adquiriu només articles pirotècnics homologats i apropiats per a l’edat dels infants i superviseu-ne l’ús.
 • És convenient que els infants, en cas d’emergència, sàpiguen com obtenir ajuda, especialment si no compten amb la d’una persona adulta. Ajudeu-los a memoritzar els números de telèfon que podrien utilitzar en cas d’emergència, com el 112.
 • Quan circulin pel carrer com a vianants, cal que utilitzin sempre la vorera, respectin els passos de vianants i semàfors, i segueixin les normes de seguretat viària.
 • Si viatgen amb motocicleta o automòbil, cal que utilitzin el casc i els dispositius de retenció apropiats (cinturó de seguretat i, si la seva alçada encara ho fa necessari, elevadors homologats).
Aquesta entrada s'ha publicat en Pediatria i puericultura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s