Dietes miraculoses? no, gràcies

dieta_BlocAmb l’arribada del bon temps, creixen els reclams miraculosos: píndoles, herbes, dietes màgiques i altres alternatives que poden arribar a ser molt nocives per a la salut.

En societats consumistes com la nostra el cos s’ha convertit en el principal objecte de consum, i l’ideal d’un cos prim i musculat, en un reclam a què tots hem d’aspirar.

Règims que enganyen i fan mal

Cal negar que les dietes miraculoses existeixin. És cert que es pot perdre pes en un període de temps curt, però a llarg termini aquesta fórmula no sol funcionar i, a més, molts mètodes de les dietes miraculoses poden ser perjudicials per a la salut dels qui les segueixen.

El principal risc d’aquestes dietes rau en les estratègies que proposen per a perdre pes, ja que moltes es basen en una reducció important de les calories ingerides o bé en la ingesta d’aliments en quantitats inadequades.

Al fer una dieta tant dràstica (tant baixa en energia), el nostre cos baixa de pes, però a base de disminuir principalment múscul i aigua del nostre cos, i no pas la grassa, tal i com desitjaríem.

Aquest fet produeix que al considerar com a finalitzada la dieta, i tornem a l’alimentació que fèiem anteriorment, no només tornem a recuperar el pes, sinó que moltes vegades encara l’augmentarem respecte al que tenim abans de començar aquest tractament d’aprimament.

Signes que permeten reconèixer una dieta miracle:

  1. Prometen una pèrdua de pes ràpida: més de 5 kg per mes
  2. Es poden dur a terme sense esforç
  3. Prohibeixen el consum d’un aliment o un grup d’aliments
  4. Contenen llistes d’aliments bons i dolents
  5. Exageren la realitat científica d’un nutrient
  6. Aconsellen productes dietètics als quals atribueixen propietats extraordinàries
  7. Inclouen relats, històries o testimoniatges per aportar credibilitat
  8. Contenen afirmacions que contradiuen a col·lectius sanitaris de reputació reconeguda
  9. Anuncien que són completament segures i sense riscos per a la salut
  10. Utilitzen en el seu propi benefici a persones famoses o celebritats per guanyar credibilitat

Llistat de les més famoses dietes miracle per a aprimar-se amb les seves característiques i potencials riscos per a la salut:

Qui és responsable de la publicitat?

Els mitjans de comunicació ens bombardegen constantment amb imatges de persones que tenen un pes i unes mesures “perfectes”, i adaptar-se a aquest patró de bellesa i de primesa suposa, sovint, uns sacrificis exagerats, tant físics com psicològics i un risc important per a la salut.

En la creació i difusió de l’ideal de bellesa i d’allò que està de moda, la publicitat té un paper primordial. Creada per a persuadir, la publicitat pot influir en la nostra percepció de bellesa, en la roba que vestim, en allò que mengem, fins i tot en com ens divertim, etc. Tots som vulnerables a aquest sistema publicitari que associa primesa amb bellesa, elegància i acceptació social, i reforça l’estereotip social d’allò que és normal i està acceptat socialment. Sinó tenim una bona imatge, no som ningú.

La publicitat es troba regulada en el Reial decret 1430/1997, 15 de setembre, pel qual s’aprova la reglamentació tecnicosanitària dels productes alimentairs destinats a ser utilitzats en dietes de baix valor energètic per a reducció de pes. Revisió vigent des de 31 maig 2008.

BOE 24 setembre 1997

Article 3.-L’etiquetatge, la publicitat i la presentació dels productes alimentaris destinats a ser utilitzats en dietes de baix valor energètic per a reducció de pes no contindrà cap referència al ritme o a la magnitud de la pèrdua de pes a què pot portar el seu consum.

Dietes miraculoses? no, gràcies

Controlar el pes és qüestió de constància i esforç. No hi ha mètodes fàcils, ni remeis, ni dietes o medicaments màgics, però sí que hi ha alguns hàbits que hi poden ajudar. Per a perdre pes de forma sana, es recomana augmentar l’activitat física, s’aconsella no perdre més de un quilo i mig a la setmana, especialment a les persones sedentàries, i no iniciar cap dieta que contingui menys de 1.000 quilocalories sense control mèdic. També es recomana seguir una alimentació variada, i en un horari regular. És important fer un bon esmorzar i no eliminar cap dels àpats (5 àpats al dia), així com consumir aliments bàsics, com les verdures, les fruites, els cereals, els llegums i el peix. Podem dir que s’ha de menjar de tot però “amb el cap” i no “amb la boca”.

Transtorns Alimentaris (Salut Jove)

Agencia Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN)

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina de família, Salut comunitària i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s