Cures en la dermatitis atòpica

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria de la pell amb períodes d’empitjorament i millora, que es caracteritza perquè produeix picor intensa, pell seca i sensible.

picorEls 5 símptomes característics de l’atòpia són la sequedat, la picor, la irritació, la inflamació i el risc de sobreinfecció. No és una malaltia contagiosa. A Espanya 1 o 2 de cada 10 nens que neixen la pateixen, i el 60 % d’aquests  casos desapareixen a l’adolescència.

Es pateix de forma més freqüent a les societats industrialitzades, ja que es relaciona amb una pitjor qualitat ambiental i amb l’estil de vida urbà.

La seva causa és desconeguda, però sabem que hi ha diversos factors que hi influeixen: genètics, immunològics i trastorns de la funció de barrera que realitza la pell. També sabem que té un component hereditari molt important. Pares que pateixen rinitis, asma o dermatitis atòpica tenen elevades possibilitats de tenir fills amb pell atòpica.

Per millorar la qualitat de vida de les persones amb aquesta malaltia hem de seguir diferents consells.

Pel que fa a la higiene corporal, es recomana fer banys amb aigua tèbia durant no més de 10 min i no fer servir esponges, per evitar la fricció.

El gel que s’ha d’escollir ha de ser preferiblement ric en greixos i amb un pH fisiològic. Posteriorment, cal que us eixugueu suaument i sense rascar. Quan la pell encara és humida, és recomanable que us apliqueu una crema emol·lient específica.

També és important tenir una bona cura de les ungles, ja que, si les manteniu netes i curtes, evitareu possibles lesions o infeccions, si us rasqueu.

La roba ha de ser de cotó o lli —fins i tot la del llit—, perquè facilita la transpiració. És preferible que no utilitzeu suavitzant o lleixiu. Les sabates han de ser de pell o tela.

Quant a l’alimentació, és molt important allargar al màxim possible la lactància materna i seguir els consells mèdics sobre el consum d’aliments.

L’ambient de la llar ha de ser constant pel que fa a la humitat i la temperatura; s’ha d’evitar l’ambient sec. Les habitacions s’han de ventilar cada dia, és preferible passar l’aspiradora que escombrar i és millor no tenir catifes, ja que afavoreixen la concentració de pols.

Finalment, respecte a la platja i el sol, és millor que no us banyeu quan tingueu un brot. La resta del temps, es pot fer sense problemes. Sempre heu d’evitar el sol durant les hores centrals del dia i utilitzar cremes d’alta protecció solar i específiques. Després d’aquests banys, és important aplicar crema hidratant per evitar la sequedat que produeixen la sal i el clor.

L’esport no s’ha de prohibir, simplement s’ha de modificar l’activitat esportiva en cas de patir un brot molt agut.

Consells. S.E.I.C.A.P. (Societat Espanyola d’Inmunologia Clínica, Al·lèrgia i Asma Pediàtrica)

Consells. S.C.A.I.C. (Societat Catalana d’Al·lèrgia i Inmunologia Clínica)

Aquesta entrada s'ha publicat en Dermatologia, Pediatria i puericultura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari